AC0601.jpeg
A. C. Bergmann - biografi

Jeg er et afsnit. Klik her for at tilføje din egen tekst eller redigere mig. Det er nemt.

Som ganske lille hørte mine forældre mig synge i søvne. Og da jeg var seks år, begyndte jeg at synge i det der dengang hed "Aarhus Folkemusikskoles Kor". Jeg kunne ikke helt læse endnu, så mine forældre måtte terpe sangene med mig derhjemme, så jeg kunne dem udenad. De fleste andre i koret var meget ældre end mig - bortset fra en jævnaldrende dreng med hvem jeg i 1977 sang en duet i et juleprogram , som dengang blev sendt på den eneste landsdækkende tvkanal DR. 

 

Det var dog lidt ensomt at være så lille blandt de store, så jeg stoppede i 2. klasse og ventede med tålmodighed på at blive stor nok til at være med i skolekoret på Hasle Skole, hvor jeg kom med i 3. klasse. Målet var at komme med i "Kor 1", som man måske kunne være med i fra 5. klasse, hvis man var dygtig nok. Det var jeg heldigvis og var som 12-årig på min første udlandstur med koret og privat indkvarteret i England. Min barndom og musiske dannelse i den nordiske kortradition har sat dybe præg på min musikalitet, min harmoniforståelse, sans for flerstemmighed og dét, at synergien i et musikalsk fællesskab er noget af det mest givende og nærende jeg kender til.

 

Som teenager begyndte jeg at synge i rockorkestre på min skole, og de første deciderede kompositioner begyndte at finde vej til skrivebordsskuffen. Nogle af dem husker jeg faktisk den dag i dag, selvom det eneste sted de findes, er i bunkerne af teenagedigte og i min musikalske hukommelse! Som 16-årig tog jeg et år på udveksling i Colorado USA, hvor min korskoling fortsatte på Alameda High School og hvor mit musikalske univers blev udvidet gennem radioen, hvor både singer-songwritertraditionen og countryrocken åbenbarede sig.

Tilbage i Danmark debuterede jeg i gymnasiet som jazzsangerinde i Langkær Gymnasiums bigband og fortsatte sideløbende min musikalske udvikling i flere orkestre. I 3.g kom jeg med som lead og korsanger i et populært Århusiansk soulorkester "Soulonly",  som udover hyppige liveoptrædener på spillesteder landet over også spillede på Midtfynsfestivalen i 1992. 

Efter endnu et USA-eventyr vendte jeg i 1993 tilbage til Aarhus, hvor min musikalske løbebane nu slog ind på musicalens vej, og hvor jeg havde solistroller i semiprofessionelle opsætninger af bl.a. Grease og Hair og medvirkede som en del af det faste showensemble under Århus Musical Trup sideløbende med en kort afstikker til Religionsvidenskab på Aarhus Universitet. Og alt imens mit musikalske univers blev udvidet, kom der med jævne mellemrum endnu en sang til skrivebordsskuffen, og jeg vendte tilbage til mine korrødder i det aarhusianske vokalensemble Vocal Line og som backing-sanger i Stevie Wonder tribute bandet World of Wonders.

Det var først under min uddannelse som rytmisk sanger og musikpædagog på RMB under Det Jyske Musikkonservatorium, at min sangskrivning blev luftet for andre: på en stævneuge med Anette Bjergfeldt i 1999 skrev jeg sangen "Seasons Change", som siden blev arrangeret for flerstemmigt kor af Malene Rigtrup Madsen. 

Livet bød i de følgende år primært på rollen som mor og ind imellem mindre afgrænsede projekter som countryorkestret Bluegrass Devotion, hvor lidt flere af mine egne sange blev præsenteret for et publikum. Sangskrivningen har været en konstant også i de år, hvor familien og mine døtre fik førsteprioritet.

Men i efteråret 2018 var tiden inde til at indtage rollen som ”koncertmester” i eget navn – A.C.Bergmann for for alvor at give sangskrivningen og skaberkraften plads igen. Denne gang i et fantastisk musikalsk og kreativt fællesskab med et skønt hold, som har hjulpet mig med at give mine sange liv og luft under vingerne: Henrik Stasiak Hagelquist på trommer, Jonas Pfeiffer på bas, Mikkel Bramsen på keys, (Esben Madsen på guitar, som vi har måttet sige farvel til her i foråret) og fra Maj '21 Simon Bekker, som trakterer guitarer af forskellig slags!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7F00EBDD-3A47-4907-9453-B34893F1C969.jpeg
C093C336-0F3A-4688-82F4-76EE43EBA246_1_201_a.jpeg
305DC34E-8E31-4379-9D5A-308A2ED648EA.jpeg
358793F8-349C-47C0-BCD6-B6A519BA8FD4.jpeg

Musikalsk trækker jeg  således tråde tilbage til min opvækst, hvor både Motown og The Beatles fandt vej til familiens pladespiller – men også til mine ungdomsår i USA. Disse musikalske  elementer har fundet vej ind i et personligt udtryk, hvor soul'ens sjælfuldhed, poppens iørenfaldenhed, og de legende elementer fra country, og den lyse nordiske tone smelter sammen i de engelsksprogede sange. Sangene er skrevet gennem de sidste mange år ud fra et levet liv med glæder, smerte, tab, hengivenhed, undren og taknemmelighed over de kolbøtter og det guldstøv livet kaster os ud i.

I August 2019 udgav jeg min første single "Horizon" på bl.a. Spotify og  iMusic/iTunes.  I April '21 udkom den første  single fra og forløber for den EP, som udkommer i sensommeren 2021. Du kan lytte mere i menuen under "Musikken", hvor du også kan læse lidt om sangenes tilblivelse og proces. God fornøjelse!

 

I was raised in a family where both Motown records and The Beatles were played on the record player of my childhood. As a young woman I met countryrock and the American singersongwriter tradition on the radio stations in Denver, Colorado and in Long Island when I lived and studied in the U.S. My songs flow from a place that holds all these influences - and from an authentic lived life with joy, pain, loss, devotion, wonder and gratitude for all the pitfalls and all the gold dust that life throws in our direction.

My wonderful musicians are Esben Madsen, guitar, Henrik S. Hagelquist, drums, Jonas Pfeiffer, bas and Mikkel Bramsen, keys. You can listen to my music  under "Musikken".