top of page

Jantelov og permissionslips

I går aftes oplevede jeg min amerikanske værtsbrors svigerdatter ved et ”Nashville Nights” show i Den Gamle Biograf i Kjellerup. Hun hedder Payton Taylor og er en ung og meget talentfuld upcoming singer-songwriter fra Nashville.


Payton er i Danmark med en flok lige så talentfulde og spændende sangskrivere takket være et fantastisk drive og initiativ fra den danske musiker og sangskriver Stefan Mørk, som sammen med sin amerikanske kollega Blue Foley er primus motor for ”Nashville Nights International Songwriters Festival”.


Festivalen finder sted i Odense fra d.17-19/9, hvor amerikanske og danske artister og sangskrivere er på plakaten i et overflødighedshorn af koncerter og workshops. Men i den kommende uge, kan du møde disse dygtige artister og sangskrivere rundt omkring i landet.


Forbindelsen til Payton opdagede jeg faktisk først, da min søde værtsmor i Juli skrev på Messenger, hvor vi jævnligt enten skriver eller ringer sammen. Hun skrev at hendes barnebarns forlovede ville komme til Danmark i September, og at det ville være hyggeligt, hvis vi kunne ses. For hun lavede musik ligesom mig. Da hun nævnte hendes navn og jeg fandt hende på facebook, kunne jeg genkende hende fra reklamerne for Nashville Nights.


Efter at have talt med min amerikanske mor, fandt Payton og jeg hinanden og fik skabt en kontakt. I går aftes skulle jeg så møde og opleve hende for første gang. Payton og jeg faldt hinanden om halsen, selvom vi aldrig har mødt hinanden før, men det betød ikke noget. Knuset var naturligt, fordi vi er en slags ”extended kin” og holder så meget af de samme mennesker, som er så langt væk fra mig, men også fordi der var et andet umiddelbart ”slægtskab” på tværs af grænser, på tværs af en stor aldersforskel, på tværs af kultur. Musikken. Og jeg blev så rørt, da hun flere gange efter koncerten præsenterede mig for sine kolleger og sagde ”This is my relative Ann-Charlotte – she’s one of us! She makes music too”.


Det minder mig om en passage i Elizabeth Gilberts ”Big Magic”, som handler om at identificere sig med at være at kreativt og skabende menneske – at vove at definere sig selv. Og dette er nok lidt svært for mig, både fordi jeg er en kvinde, som stadig slæber træk fra mine formødres flinkeskole, fordi jeg er en granvoksen kvinde og fordi jeg er dansker, og slæber på noget jantelov. Men Elizabeth Gilbert formulerer det sådan her:


”You don’t need anybody’s permission to live a creative life…defending yourself as a creative person begins by defining yourself. It begins when you declare your intent. Stand up tall and say it out loud, whatever it is:

I am a writer – I am a singer – I am an inventor – I am a designer

I am this and I am that, and I’m also this other thing too! –

I don’t know yet exactly all that I am, but I’m curious enough to find out!”

Men på en eller anden måde kunne jeg i går mærke, at selvom jeg de sidste tre år har hvisket de her ord – mest til mig selv, men jo også mere og mere til verden (hvis man da kan kalde det at skrive, indspille og udgive sin egen musik og larme i det der SOME-univers at hviske!) – så var det en rørende - men faktisk også skræmmende ”permission slip”, da Payton udtalte de her ord. "She's one of us"... Måske fordi det forpligter, måske fordi janteloven sidder permanent indlejret i mig mellem 4. og 5. nakkehvirvel. Måske fordi det var vaskeægte Nashvillefolk og anerkendte danske fuldtidskreative jeg stod overfor?


Men ved I hvad? Jeg har besluttet, at det er lige meget, hvorfor det føltes skræmmende og at det er det! For følelsen af befrielse og dét at mit kreative virke er en del af mig – en stor og enorm vigtig del af mit liv - er større! Og på fredag kører jeg til Odense og netværker og inspireres og bakker min grand-cousin Payton op! Hun og de andre er så dygtige – tjek dem ud: Payton Taylor, Blue Foley, Emma Zinck, Chancie Neal, Kensie Coppin, Trick Savage!

Og så er det ellers at rulle ærmerne op og komme videre med det der kreative liv, som har så mange sjove og udfordrende facetter! Følg med på min Facebookside A.C. Bergmann og på instagram acbergmannmusic. Constant creative response!!


40 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page